Handig zo’n tante die je kan helpen met je boekhouding. Zij noemt zichzelf de sociale boekhouder, dus voor mij handig en voordelig. We spraken af in Deventer, bij de Hema. Dat is haar vaste stekje om met klanten af te spreken. “Het zelfde als altijd + een thee”, luidde de bestelling.

’s Middags ben ik naar Zwolle gegaan, naar museum De Fundatie. Daar wilde ik onder andere de tentoonstelling OPEN zien. Dat zijn kunstwerken gemaakt op de liedjes van Nick & Simon hun laatste album. Wat je misschien nog niet wist, maar ik vind de liedjes van Nick & Simon eigenlijk heel leuk!

Portret Gonnus Doeven

Gonnus Doeven, 54 jaar, woont in Deventer

Gonnus Doeven in de HEMA in Deventer, op haar vaste koffieplekje (21 oktober 2015)

Gonnus Doeven in de HEMA in Deventer, op haar vaste koffieplekje (21 oktober 2015)

Waar kennen wij elkaar van?

“Ik ben je tante, maar ik weet niet veel meer van jouw jeugd. Dat je geboren bent, dat staat me nog wel bij. Anneke en Wim woonden toen nog in die mooi tot woonruimte omgebouwde hooischuur. Het was echter wel primitief en afzien. Maar jij lag daar erg rustig baby te zijn.

Daarna is het contact met Anneke (en dus met jou) mager geweest, denk ik.  Ik heb weinig meegekregen van je jeugd, schoolperiode en dergelijke. Jammer eigenlijk, realiseer ik me nu.

Dat je als een van de weinige kleinkinderen contact had met mijn moeder, oma, dat vond ik wel bijzonder.”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

“Dan ben ik in Deventer een bekende boekhouder, en wie weet bewindvoerder, voor mensen en zelfstandigen met een klein bedrijf of schulden.

Over vijf jaar word ik af en toe gevraagd als spreker mede naar aanleiding van mijn boek over economie wat dan is uitgekomen.

Het boek gaat over economie, waarom die steeds zo akelig uitpakt voor grote groepen mensen.

Dat bijna 1/3 (gokje) van de wereldbevolking voor hele lage lonen moet werken, en bijna 1/5 deel niet eens kans krijgt om mee te doen (uit deze groep komen heel veel vluchtelingen uit Afrika). Dan blijkt dat de loop van de geschiedenis voor een flink deel wordt gestuurd door de jacht op rijkdom.

De titel van het boek is vooralsnog “het akelige winststreven”. Ik hoop dat ik momenteel halverwege ben.”