Fotocamera + zonsopkomst = gratis mindfulness-cursus

Als ik op een nieuwe plek ben, een nieuwe omgeving leer kennen én mijn fotocamera bij me heb, dan gaat de fotografen-modus aan. Ik ben niet zo’n ochtendmens, maar als ik het gevoel heb dat de zonsopkomst wel eens mooi zou kunnen zijn, dan sta ik graag een uur voor zonsopkomst op en ren met de camera naar buiten. Statief niet vergeten natuurlijk. Een uur voor de zonsopkomst begint het al licht te worden buiten en soms is de lucht dan al prachtig verlicht.

De Friese zon

Ik was eens in het najaar een weekend in Friesland en daar zijn de landschappen zo enorm uitgestrekt dat ik zeker wist dat ik een mooie zonsopkomst zou meemaken. Wekker gezet, kleding aangedaan en cameraspullen gepakt. Even buiten de boerderij waar ik logeerde aan de rand van een weiland gaan staan. En dan wachten… En maar wachten… Nee dat is niet waar. Ik ben constant juist druk bezig. Ik probeer eerst de beste compositie te vinden. Horizon op 1/3 van het beeldscherm, niet teveel storende elementen in beeld, inzoomen of juist uitzoomen. Ik ben steeds bezig met een betere compositie.

En dan de instellingen. Omdat het nog vrij donker is, is de sluitertijd relatief lang. En dan heb je echt een statief nodig. Maar naarmate het lichter wordt, kan de sluitertijd omlaag. De foto’s worden steeds kleurrijker. ISO kan omlaag, dus de foto’s krijgen steeds meer detail. Vogels vliegen langs en zorgen voor mooie beweging in de foto’s. Ik voel me zeker niet alleen, ondanks het feit dat iedereen nog in bed ligt.

Bang vs. benieuwd

En dan, het moment dat de zon boven de horizon uitkomt. Dat is zo magisch. Je bent de hele tijd gefocust op dat moment en voor je het weet steekt de zon alweer een heel eind boven de horizon uit. Dus wel blijven opletten. En dat doe ik. De adrenaline voel ik door mijn lichaam. Mijn hartslag gaat omhoog. Benieuwd of ik de mooie momenten ook op de foto krijg zoals ik zou willen. Ik zeg bewust: benieuwd. Ik heb mezelf aangeleerd om ‘benieuwd naar’ ipv ‘bang voor’ te zeggen. Dus niet: ik ben bang het mooie moment te missen, maar: ik ben benieuwd hoe het moment zal zijn. (Of een heel ander voorbeeld: ik ben benieuwd hoe het is om op deze zwarte piste naar beneden te gaan.)

Wat ik zo mindful vind aan fotograferen is de concentratie. Op dat moment ben je nergens anders mee bezig dan met foto’s maken. Volledige aandacht gaat naar de mooiste compositie, de beste kleuren en de fraaiste details. Je gedachten dwalen niet af naar andere dingen die je nog wilt (ik gebruik het woord ‘moeten’ niet). En je bent ook nog eens volledig één met de natuur. Je probeert deze niet te storen, maar juist vast te leggen om ook aan anderen te laten zien hoe mooi de natuur is.

Ben je nieuwsgierig?

Ik neem je graag een keer een ochtend (of avond) mee om jou ook dit soort momenten te laten ervaren. Ook al is het nodig om om 5 uur ’s ochtends op te staan, het is de moeite waard. Beloofd. Geen garantie voor mooi weer natuurlijk, al maak ik van iedere situatie wel iets moois.